Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Cum te putem ajuta?
021.22.22.554

Inlocuirea caselor de marcat ce folosesc role de hartie cu cele ce vor avea jurnal electronic

Inlocuirea caselor de marcat ce folosesc role de hartie cu cele ce vor avea jurnal electronic

Inlocuirea caselor de marcat ce folosesc role de hartie cu cele ce vor avea jurnal electronic

   Guvernul a aprobat in sedinta din 23 decembrie 2014 o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 28/1999, care prevede obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal.

Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 966 din 30 decembrie 2014 sub forma OUG nr. 91/2014.

Noile dispozitii stabilesc ca operatorii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct de catre populatie sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale.


"Masura legislativa urmareste ca intr-o perioada de tranzitie de aproximativ un an si jumatate sa alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate in Romania cu cele folosite de celelalte tari europene, Romania fiind singura tara europeana in care se mai utilizeaza aparate de generatie veche, cu role martor de hartie. De subliniat, de asemenea avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor, prin eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie (economia medie/an/aparat in exploatare ≈ 150 euro) si spatiile de depozitare a acestora, pentru o perioada de 2 ani", se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, remis recent redactiei.
 

Trecerea la noile case de marcat se va realiza treptat

Pentru a nu crea disfunctionalitati in activitatea comerciantilor, actul normativ prevede perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic.

Mai exact, marii contribuabili vor utiliza noile aparate incepand cu data de 1 aprilie 2016(numarul contribuabililor mari fiind de 1.311), in timp ce de la 1 iulie 2016 aceeasi obligatie le va reveni si contribuabililor mijlocii (numarul contribuabililor mijlocii fiind de 15.387).

In ceea ce-i priveste pe contribuabilii mici, acestia vor fi obligati sa foloseasca case de marcat cu jurnal electronic incepand cu data de 1 noiembrie 2016.

Atentie! Din 1 ianuarie 2016 va fi interzisa comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal.

De asemenea, conform recentelor reglementari, noile case de marcat vor trebui conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre ANAF.

Astfel, la nivelul ANAF se va intocmi in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti. Supravegherea si monitorizarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va realiza de catre Fisc. In acest sens, firmele vor fi obligate sa asigure conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, pentru transmiterea de date fiscale catre ANAF.

Pe langa introducerea noilor case de marcate, recentele dispozitii au modificat si continutulbonului fiscal. Concret, pe bonul fiscal va fi introdus ca element obligatoriu, pentru aparatele cu jurnal electronic, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia. Aceasta modificare are in vedere corelarea cu legislatia privind Codul fiscal, respectiv prevederile pentru deducerea TVA care poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate), motiveaza MFP.

In plus, bonul fiscal va contine si unitatea de masura.
 

Firmele care nu vor indeplini noile obligatii vor risca amenzi de 10.000 lei

OUG nr. 91/2014 completeaza legislatia actuala cu noi fapte care constituie contraventii sau care prin gravitatea lor constituie infractiuni. Printre acestea se numara:

  • nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, (amenda de la 8.000 la 10.000 lei, precum si suspendarea activitatii firmei in punctul de lucru, de la o luna la 3 luni, in functie de gravitatea faptelor);
  • refuzul de a reintroduce datele inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative pentru aparatele de marcat electronice fiscale fara jurnal electronic, (amenda de la 8.000 la 10.000 lei);
  • refuzul utilizatorului de a permite accesul tehnicianului de service in unitate pentru efectuarea verificarilor la solicitarea si in prezenta organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale (amenda de la 2.000 la 4.000 lei);

Masurile propuse de Finante au scopul sa asigure conditii pentru concurenta loiala intre contribuabili, sa imbunatateasca activitatea de control si sa asigure parghiile necesare reducerii evaziunii fiscale in domeniile comertului cu amanuntul si serviciilor, se mentioneaza intr-un comunicat recent al ministerului. O astfel de masura a fost luata de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croatia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia.

 

Produse Recomandate

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft POS R314 - MAX

Anzi Soft R314 - MAX este POS-ul de care aveați nevoie pentru modernizarea afacerii. Aspect elegant și performanță la un preț foarte bun.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314

Anzi Soft POS R314

AnziSoft POS R314 este fie cea mai performantă casă de marcat fie cel mai mic POS mare în funcție de cum priviți.

Vezi detalii

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 - XChange

Anzi Soft POS R314 XChange este soluția perfectă pentru casele de schimb valutar moderne. Tot ce este nevoie pentru funcționarea punctului de schimb valutar…

Vezi detalii

Cere info